Parcel 11 – Tatweer Mixed

Project Name:Tatweer Mixed used

Project Type : Mixed Use- Retail/ Residential

Location:         Riyadh – Saudi Arabia

Project Area: 35,000 sqm

Currently under construction in Riyadh, Tatweer Development combines places to live, work and shop with public plaza and outdoor cafe. The 35,000 Sqm breaks with the established model of development in the area, creating an innovative mixed-use destination in a predominantly residential and retail district of the city. The boundaries of the site are highly permeable and the buildings extend laterally– their focus is drawn inwards towards a green central plaza, lined with cafes, shops and landscaped terraces.

Currently under construction in Riyadh, Tatweer Development combines places to live, work and shop with public plaza and outdoor cafe. The 35,000 Sqm breaks with the established model of development in the area, creating an innovative mixed-use destination in a predominantly residential and retail district of the city. The boundaries of the site are highly permeable and the buildings extend laterally– their focus is drawn inwards towards a green central plaza, lined with cafes, shops and landscaped terraces.

Providing a new Retail heart for Riyadh, Tatweer development benefit the wider community with new facilities, connections and civic spaces

Its two parallel volumes are centred on a landscaped public plaza, which is intersected by new pedestrian routes. The top floors houses the residences, while ground and mezzanine floor serve as luxury retail units, Natural ventilation is enhanced by the creating internal courtyards , as well as by a series of voids within each block, which promote cross-ventilation.

The textured façade is made up of a series of projecting volumes, which articulate the different apartments externally and allow residents to identify their own home – a personal approach that is echoed throughout the development. The accommodation is grouped around central cores and ranges from three to four-bedroom apartments, both single and duplex, enhancing the sense of individuality and choice. Each balcony or glazed opening has been designed to capture a ‘contained view’ of the landscape and the apartments are configured in such a way that privacy is assured, yet natural light, views and external space are optimised.

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2016
Categories
Residential